
Cum se obtine uleiul de masline extravirgin?:

1. Culegerea măslinelor
Atunci cand vine momentul recoltarii maslinelor, plantatiile de aproximativ 120 de hectare ofera in medie, aproximativ un million de kilograme
de masline extravirgine annual, ceea ce garanteaza o productie de aproximativ 175.000 litri de ulei de masline.
Fermele au fost proiectate pentru a fi recoltate cu aparatura speciala, o alegere care răspunde atât in ceea ce priveste rentabilitatea, cât și
in ceea ce priveste potentialele probleme de calitate în recolta de măsline. În acest ultim aspect, trebuie menționat că o recoltă mecanizată
reduce timpul de recoltare, astfel încât măslinele pot fi duse la moară cât mai curând posibil pentru transformarea lor, iar uleiul rezultat
va păstra toate proprietățile fructului.

2. Procesarea uleiului de masline extravirgin
Elaborarea unui ulei de măsline extravirgin de extracție la rece se realizează în cinci etape: măcinarea maslinelor, agitarea “aluatului”, eliminarea
apelor vegetale și a reziduurilor solide, limpezirea și depozitarea.
Măslinele colectate în câmpuri sunt transportate cu atenție, pentru a evita deteriorarea, la moara de ulei, unde sunt clasificate în funcție de
varietatea și calitatea lor. De aici fructul este supus unei curățări uscate pentru a îndepărta tulpinile și frunzele.
Primul pas în producerea uleiului de măsline extravirgin este efectuarea unei spălări exhaustive care va elimina orice particule rămase suspendate
în fructe pentru a continua cu măcinarea măslinelor, deja separate in soiuri. În metoda de lucru pe care o folosim este esențial ca perioada de
timp între recoltare și măcinare să fie minimă pentru a evita oxidarea și fermentarea fructelor și pentru a obține
un grad de aciditate foarte scăzut,
una dintre caracteristicile unui ulei de masline de calitate.

3. Imbutelierea uleiului de masline
Îmbutelierea uleiului este etapa finală a procesului înainte de consum.
Când uleiurile de măsline extra virgine sunt gata pentru comercializare, acestea sunt supuse unui proces de filtrare, care va evidenția mai bine
culoarea finala a uleiului. Este ceea ce numim ulei filtrat, deși, de la începutul campaniei de recoltare și până la sfârșitul lunii februarie,
punem la dispoziția consumatorului și uleiul nefiltrat, numit și ulei de ramură.
Cu acești termeni ne referim la produsul care nu a fost supus acestei ultime faze de lustruire și care, prin urmare, are un aspect puțin mai întunecat.

4. Conservarea uleiului de masline extravirgin
Conservarea uleiului, odată curatat de umiditate și particule solide, se realizează în rezervoarele de oțel inoxidabil ale depozitului, pentru a
preveni oxidarea.
Cele două cele mai bune sfaturi pentru conservarea uleiului de măsline extravirgin sunt, pe de o parte, să-l păstrați ferit de lumină și, pe de
altă parte, să evitați modificările de temperatură.
De aceea, uleiurile noastre gourmet și premium rămân în rezervoare, la o temperatură constantă și întotdeauna departe de orice deșeuri generate în
timpul procesului de fabricație, al cărui contact ar putea duce la procese de fermentare care ar avea un impact asupra calității finale a produsului.

Metodologia de conservare si sistemele de igienizare
Metodologia de conservare folosită în faza de producție de ulei de masline și caracteristicile fiecărui soi de măsline afectează, de asemenea,
capacitatea de conservare a tuturor calităților organoleptice ale acestui ulei 100% natural.
Igiena în toate echipamentele de conservare implicate în proces, cu curățarea continuă a buncărurilor și rezervoarelor, precum și a țevilor și a
restului de echipamente la sfârșitul fiecărei campanii, evită contactul cu deșeurile generate în timpul campaniei anterioare și, prin urmare,
orice risc de contaminare este evitat în următoarea prelucrare.
În acest sens, fabrica Aceites Lis lucreaza în conformitate cu standardele HACP (HACCP din Spania), o certificare de calitate privind curățarea și
igiena în toate echipamentele și instalațiile fabricii lor, care garantează că toate procesele respectă standardele stabilite în orice control oficial,
chiar și pentru puncte critice.
Acest control privind curățarea și igiena echipamentelor industriale, împreună cu manipularea, clasificarea și conservarea corectă a măslinelor în
funcție de utilizarea lor finală, a determinat obtinerea certificarea uleiurilor comercializate de noi, ca produs kosher.
Metoda de lucru, reducerea timpilor de la recoltarea măslinului până la a deveni ulei, are ca scop și menținerea și păstrarea atributelor naturale ale
fructelor și evitarea posibilelor fermentații.
Toate acestea, pe scurt, ne fac să prezentăm un produs natural, fără niciun tratament, rafinare sau aditivi și care are toate
garanțiile de consumat în doi ani, așa cum este indicat prin etichetarea uleiului de masiline extravirgin,
datorită tehnicilor noastre de conservare a uleiului de măsline.