utilizarea uleiului de măsline în bucătărie

UTILIZAREA ULEIULUI DE MĂSLINE ÎN BUCĂTĂRIE




Uleiul de măsline extravirgin este extrem de sănătos, datorită faptului că are un conținut crescut de acizi grași mononesaturați și antioxidanți, și reprezintă ingredientul principal al dietei mediteraneene – care este un stil alimentar intens recomandat ca fiind extrem de sănătos.

Cu toate acestea, mulți oameni consideră că acest produs nu este potrivit pentru gătit din cauza conținutului său de grăsimi nesaturate, și în articolul de astăzi vom dezbate acest subiect.

De ce sunt unii oameni îngrijorați cu privire la utilizarea uleiului de măsline în bucătărie, în special la temperaturi medii spre înalte?

Când grăsimile și uleiurile sunt expuse la căldură ridicată, acestea pot ajunge să se deterioreze, însă acest lucru este valabil în special pentru uleiurile bogate în grăsimi polinesaturate (cum sunt uleiurile vegetale – de canola, de soia, etc.) Când sunt supraîncălzite, aceste uleiuri vegetale pot forma diferiți compuși nocivi, inclusiv peroxizi lipidici și aldehide, care pot contribui la dezvoltarea anumitor boli, printre care și cancer. Având în vedere acest aspect, dacă doriți să vă reduceți expunerea la compuși potențial nocivi și cancerigeni, ar trebui să gătiți numai cu grăsimi stabile la căldură ridicată.

utilizarea uleiului de măsline în bucătărie

Există două proprietăți ale uleiurilor de gătit de care trebuie ținut cont:

◉ Punctul de ardere: temperatura de la care grăsimile încep să se descompună și să se transforme în fum.
◉ Stabilitate oxidativă: cât de rezistente sunt grăsimile la reacția cu oxigenul.


Uleiul de măsline extravirgin are rezultate bune pentru ambele proprietăți.


Stabilitatea la temperaturi înalte pentru grăsimile mononesaturate.

Acizii grași pot fi saturați, mononesaturați sau polinesaturați.

În timp ce grăsimile saturate precum uleiul de cocos sunt foarte rezistente la căldură, majoritatea uleiurilor vegetale conțin grăsimi polinesaturate.

utilizarea uleiului de măsline în bucătărie

Însă, spre deosebire de majoritatea uleiurilor vegetale, uleiul de măsline extravirgin conține grăsimi mononesaturate.

Doar acizii grași polinesaturați - precum cei din soia și uleiurile de canola - sunt sensibili la temperaturi înalte.

Rețineți că uleiurile sunt de obicei compuse din diferite tipuri de acizi grași. De exemplu, uleiul de măsline extravirgin este 73% mononesaturat, 11% polinesaturat și 14% saturat.

Cu alte cuvinte, grăsimile mononesaturate și saturate sunt rezistente la căldură și temperaturi înalte, astfel că uleiul de măsline extravirgin poate fi folosit cu succes și în aceste condiții.

utilizarea uleiului de măsline în bucătărie

Uleiul de măsline extravirgin de calitate este o grăsime deosebit de sănătoasă, care își păstrează calitățile benefice și în timpul gătitului. Principalul dezavantaj remarcat este că supraîncălzirea poate afecta negativ aroma sa.

Cu toate acestea, uleiul de măsline este destul de rezistent la temperaturi înalte, nu oxidează și nici nu dezvoltă un gust rânced în timpul gătirii.

Având în vedere aspectele discutate, uleiul de măsline extravirgin este un produs extrem de benefic sănătății, și în același timp un ulei excelent pentru gătit.

utilizarea uleiului de măsline în bucătărie




REDUCERE ulei de masline extravirgin ulei de masline extravirgin

El Fuelle Ecologic 3l bag in box

În stoc: 0

135.00RON 235RON

Alegeți întotdeauna un ulei de masline extravirgin bun, precum cele din magazinul nostru!





10 beneficii dovedite ale uleiului de masline extravirgin

10 BENEFICII DOVEDITE ALE ULEIULUI DE MASLINE EXTRAVIRGIN

Efectele grasimilor alimentare asupra sanatatii reprezinta un subiect controversat , insa cu toate acestea, experții sunt de acord că uleiul de măsline - în special cel extravirgin – este benefic sănătății...

Extractia la rece – elementul cheie al unui ulei de masline extravirgin calitativ

EXTRACTIA LA RECE – ELEMENTUL CHEIE AL UNUI ULEI DE MASLINE EXTRAVIRGIN CALITATIV

Lumea uleiului de măsline este captivantă cu atat mai mult cand vorbim de uleiurile de masline extravirgine. Realizarea unui produs de o calitate atat de inalta ...

O modalitate ușoară și sigură de a cumpăra online

🛒 O MODALITATE UȘOARĂ ȘI SIGURĂ DE A CUMPĂRA ONLINE

O modalitate ușoară și sigură de a cumpăra ulei de măsline extravirgin de cea mai bună calitate - este prin intermediul site-ului online, urmând pașii descriși mai jos:...

Despre densitatea uleiului de masline – ce reprezinta si ce factori o influenteaza?

DESPRE DENSITATEA ULEIULUI DE MASLINE – CE REPREZINTA SI CE FACTORI O INFLUENTEAZA?

V-ați întrebat vreodată: ce este densitatea uleiului de măsline? Uleiul de masline reprezinta un produs de baza al unei diete sanatoase si echilibrate și, cu toate acestea, multe dintre calitățile ...

Aciditatea uleiului de măsline extravirgin – indicator al calității acestui produs

ACIDITATEA ULEIULUI DE MĂSLINE EXTRAVIRGIN – INDICATOR AL CALITĂȚII ACESTUI PRODUS

Un ulei de masline extravirgin calitativ este ca un vin bun… sunt multe aspecte de luat in considerare atunci cand vrem sa alegem un produs premium, de calitate superioara. ...

CUM PASTRAM ULEIUL DE MASLINE?

CUM PASTRAM ULEIUL DE MASLINE?

Uleiul de masline extravirgin este un produs cu un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate, si datorita acestui aspect el poate fi păstrat mai mult decât majoritatea altor uleiuri - atât timp cât este păstrat corect...

Este uleiul de masline benefic sanatatii?

ESTE ULEIUL DE MASLINE BENEFIC SANATATII?

Credințele populare conferă uleiului de măsline proprietăți benefice pentru sănătate, insa, o data cu progresul actual al cercetărilor și tehnologiilor, acest lucru se confirmă și ...