
10 BENEFICII DOVEDITE ALE ULEIULUI DE MASLINE EXTRAVIRGIN
28 iulie, 2020
Efectele grasimilor alimentare asupra sanatatii reprezinta un subiect controversat , insa cu toate acestea, experții sunt
de acord că uleiul de măsline - în special cel extravirgin – este benefic sănătății.
Iată 10 beneficii pentru sănătate ale uleiului de măsline extravirgin - care sunt susținute de cercetări științifice:
1 Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase
Acest ulei este extras direct din măsline - fructul măslinului. Aproximativ 14% din uleiul de măsline este grăsime saturată,
în timp ce 11% reprezintă grăsimea polinesaturată, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3.
Dar acidul gras predominant în uleiul de măsline este o grăsime mononesaturată numită acid oleic,
care constituie 73% din conținutul total de ulei. Studiile sugerează că acidul oleic reduce inflamația și poate avea chiar
efecte benefice asupra anumitor gene implicate de cancer.
Grăsimile mononesaturate sunt, de asemenea, destul de rezistente la temperatura ridicată, făcând
uleiul de măsline extravirgin o alegere sănătoasă pentru gătit, chiar si la temperaturi mai inalte.
2 Uleiul de măsline are un conținut ridicat de antioxidanți
Uleiul de măsline extravirgin este un produs complex, plin de nutrienți.
În afară de acizii grași benefici mentionați anterior, el este încărcat și cu antioxidanți puternici
și conține cantități modeste de vitamine E și K.
Acești antioxidanți vă pot reduce riscul de boli cronice (in special cele cardiovasculare),
pot combate inflamația și vă ajută să vă protejați colesterolul din sânge împotriva oxidării -
beneficii care se asociaza cu un risc scazut de boli de inimă.
3 Uleiul de măsline are proprietăți anti-inflamatorii puternice
Un nivel cronic de inflamație în corp se asociază cu risc crescut pentru
diabet, cancer, boli cardio-vasculare, Alzheimer, sindrom metabolic,
artrita sau chiar obezitate.
Uleiul de măsline extravirgin poate reduce inflamația, ceea ce poate fi unul dintre principalele beneficii ale acestui
produs pentru sănătate. Efectul său anti-inflamator este mediat de catre antioxidanti.
Principalul dintre ele este oleocantalul, care s-a dovedit că (într-o anumită cantitate) funcționează similar cu
ibuprofenul - un cunoscut medicament antiinflamator.
Alte studii din domenoi sugerează, de asemenea, că acidul oleic, principalul acid gras din uleiul de măsline,
poate reduce nivelurile de markeri inflamatori importanți - precum proteina C-reactivă (CRP).
4 Uleiul de măsline extravirgin poate ajuta în prevenția accidentului vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral este cauzat de o perturbare a fluxului de sânge către creier, fie din cauza unui cheag de sânge.
În țările dezvoltate, accidentul vascular cerebral este a doua cea mai frecventă cauză de deces.
Relația dintre uleiul de măsline și riscul de accident vascular cerebral a fost studiată pe larg. O revizuire largă a studiilor
efectuate pe 841.000 de oameni a descoperit că uleiul de măsline a fost singura sursă de grăsime mononesaturată asociată cu un
risc redus de accident vascular cerebral și boli de inimă. Într-un alt studiu tip review,
in cazul a 140.000 de participanți - cei care au consumat ulei de măsline aveau un risc mult mai mic de
accident vascular cerebral decât cei care nu au făcut-o.
5 Uleiul de măsline este un factor protector în fața bolilor cardio-vasculare
Bolile de inimă sunt cea mai frecventă cauză de deces în lume, iar studiile observaționale efectuate în urmă cu
câteva decenii au arătat că afectiunile cardio-vasculare sunt mai puțin frecvente în țările mediteraneene.
Acest lucru a dus la o cercetare extinsă asupra dietei mediteraneene, care acum s-a dovedit a reduce semnificativ riscul de boli cardiace.
Uleiul de măsline extravirgin este unul dintre ingredientele cheie din această dietă, protejându-ne împotriva bolilor de
inimă în mai multe moduri. Scade inflamația, protejează colesterolul LDL („colesterolul rău”) de oxidare,
îmbunătățește fluxul sangvin și poate ajuta la prevenirea coagulării excesive de sânge.
Interesant este că s-a dovedit, de asemenea, scăderea tensiunii arteriale, care este unul dintre cei mai puternici factori de risc
pentru boli de inimă și moarte prematură.
Zeci - dacă nu chiar sute - de studii indică faptul că uleiul de măsline extravirgin are beneficii puternice pentru sistemul cardiovascular.
Dacă aveți boli cardiace, istoric familial de afectare cardiovasculară sau orice alt factor de risc major, vă recomandăm
să includeți în dieta voastră uleiul de măsline extravirgin.
6 Uleiul de măsline contribuie în lupta cu boala Alzheimer
Boala Alzheimer este cea mai frecventă afecțiune neurodegenerativă din lume. Una dintre caracteristicile sale cheie este
acumularea de așa-numite plăci beta-amiloide din interiorul celulelor creierului.
Un studiu pe șoareci a arătat că o substanță din uleiul de măsline poate ajuta la eliminarea acestor plăci. În plus,
un alt studiu pe oameni a indicat că o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline aduce beneficii la nivelul funcțiilor creierului.
Cu toate că datele prezentate sunt încurajatoare, rețineți că este nevoie de mult mai multe cercetări cu privire la impactul uleiului de
măsline asupra bolii Alzheimer.
7 Uleiul de măsline poate reduce riscul pentru diabetul de tip II
Uleiul de măsline pare a fi un factor protector împotriva diabetului de tip 2.Mai multe studii au corelat uleiul
de măsline cu efectele benefice asupra glicemiei și sensibilității la insulină.
Un studiu clinic randomizat efectuat pe 418 persoane sănătoase a confirmat recent efectele protectoare ale uleiului de măsline.
În acest studiu, o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin a redus riscul de diabet tip II cu peste 40%.
8 Antioxidanții din uleiul de măsline au proprietăți anti-cancer
Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, și în ultimele decenii frecventa
diagnosticării acestei boli a crescut foarte mult.
S-a constatat că oamenii din țările mediteraneene au un risc mai mic de apariția unor tipuri de cancer și mulți
cercetători consideră că uleiul de măsline poate fi motivul.
Antioxidanții conținuți de uleiul de măsline extravirgin pot reduce daunele oxidative datorate radicalilor liberi,
care se consideră a fi un principala cauză a cancerului.
Alte studii demonstrează că mulți compuși din uleiul de măsline pot lupta împotriva celulelor canceroase.
Având în vedere complexitatea acestei boli, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina cu exactitate dacă
uleiul de măsline reduce de fapt riscul de cancer.
9 Uleiul de măsline are proprietăți anti-bacteriene
Uleiul de măsline conține mulți nutrienți care pot inhiba sau ucide bacteriile dăunătoare din organism.
Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în stomac și poate provoca ulcerații sau chiar cancer la stomac.
Studiile efectuate în acest sens au arătat că uleiul de măsline extravirgin combate opt tulpini ale acestei bacterii, dintre
care trei sunt rezistente la antibiotice.
Un studiu pe oameni a sugerat că 30 de grame de ulei de măsline extravirgin, luate zilnic, pot elimina infecția cu Helicobacter
pylori la 10–40% din oameni, în cel puțin două săptămâni.
10 Uleiul de măsline poate ajuta în tratarea artritei reumatoide
Artrita reumatoidă este o boală autoimună caracterizată prin articulații deformate și extrem de dureroase.
Deși cauza exactă a acestei efecțiuni nu este bine înțeleasă, se pare că vorbim de o boală auto-imuna, în care
sistemul imunitar ajunge să atace celulele normale din greșeală.
Suplimentele de ulei de măsline par să îmbunătățească markerii inflamatori și să reducă stresul oxidativ la
persoanele cu artrită reumatoidă.
Uleiul de măsline pare a fi extrem de benefic atunci când este combinat cu uleiul de pește, o sursă de
acizi grași omega-3 antiinflamatori.
Într-un studiu, uleiul de măsline și cel de pește a îmbunătățit semnificativ rezistența musculară,
durerea articulară și rigiditatea matinală la persoanele cu artrită reumatoidă.
Asigură-te că alegi uleiul de măsline potrivit!
Cumpărarea uleiului de măsline potrivit este extrem de important. Uleiul de măsline extravirgin
păstrează o mare parte din antioxidanții și compuși bioactivi din măsline. Din acest motiv, este considerat
mai sănătos decât restul tipurilor de ulei. Însă, trebuie să știți că există multă fraudă pe piața
uleiului de măsline, deoarece multe uleiuri sunt etichetate ca fiind „extravirgin” și de fapt au fost
diluate cu alte uleiuri rafinate.
Prin urmare, vă recomandăm să examinați cu atenție eticheta produsului pentru a vă asigura că achiziționati
un ulei de măsline extravirgin. Este întotdeauna o idee bună să citiți listele de
ingrediente și valorile nutritionale!
Lista studiilor științifice menționate în articol:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16484595/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17545695/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17168666/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15642702/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19079898/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10882862/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11008902/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20929998/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19531025/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23670794/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23414128/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10737284/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15447913/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22914255/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8517637/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11410071/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24775425/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25274026/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16136122/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16484595/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21443487/
Alegeți întotdeauna un ulei de masline extravirgin
bun, precum cele din magazinul nostru!
UTILIZAREA ULEIULUI DE MĂSLINE ÎN BUCĂTĂRI
31 Iulie, 2020
Uleiul de măsline extravirgin este extrem de sănătos, datorită faptului că are un conținut crescut de acizi grași mononesaturați și antioxidanți, și reprezintă ingredientul principal al dietei...
ESTE ULEIUL DE MASLINE BENEFIC SANATATII?
7 iulie, 2020
Credințele populare conferă uleiului de măsline proprietăți benefice pentru sănătate, insa, o data cu progresul actual al cercetărilor și tehnologiilor, acest lucru se confirmă și ...
EXTRACTIA LA RECE – ELEMENTUL CHEIE AL UNUI ULEI DE MASLINE EXTRAVIRGIN CALITATIV
10 iulie, 2020
Lumea uleiului de măsline este captivantă cu atat mai mult cand vorbim de uleiurile de masline extravirgine. Realizarea unui produs de o calitate atat de inalta ...
DESPRE DENSITATEA ULEIULUI DE MASLINE – CE REPREZINTA SI CE FACTORI O INFLUENTEAZA?
15 iulie, 2020
V-ați întrebat vreodată: ce este densitatea uleiului de măsline? Uleiul de masline reprezinta un produs de baza al unei diete sanatoase si echilibrate și, cu toate acestea, multe dintre calitățile ...
ACIDITATEA ULEIULUI DE MĂSLINE EXTRAVIRGIN – INDICATOR AL CALITĂȚII ACESTUI PRODUS
25 iulie, 2020
Un ulei de masline extravirgin calitativ este ca un vin bun… sunt multe aspecte de luat in considerare atunci cand vrem sa alegem un produs premium, de calitate superioara. ...
CUM PASTRAM ULEIUL DE MASLINE?
27 iulie, 2020
Uleiul de masline extravirgin este un produs cu un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate, si datorita acestui aspect el poate fi păstrat mai mult decât majoritatea altor uleiuri - atât timp cât este păstrat corect...
🛒 O MODALITATE UȘOARĂ ȘI SIGURĂ DE A CUMPĂRA ONLINE
4 august, 2020
O modalitate ușoară și sigură de a cumpăra ulei de măsline extravirgin de cea mai bună calitate - este prin intermediul site-ului online, urmând pașii descriși mai jos:...